Goed om te weten... by Alice

Onze hersenspinsels over creativiteit, de uitdagingen van vandaag en mogelijke oplossingen, trends, communicatie en co-creatie, en vanalles en nog wat…

Ik kan niet goed dingen wegsmijten. Het is een genetisch trekje, mijn hele familie heeft er last van. Zelfs iets dat kapot is: het lijkt altijd zo zonde van de energie en grondstoffen die in een product kropen om ze (eigenlijk letterlijk) tot de brandstapel te veroordelen. En een tweede leven geven aan spullen is…
Ik ben een kind van de jaren ’70, opgegroeid in de jaren ’80 en ’90, in de tijdsgeest van een toenemend besef dat het toch niet zo goed gaat met de dieren op onze planeet. In die periode waren vooral de panda’s (via WWF) een belangrijk symbool van de dreigende uitsterving van een aantal grote…
Als Belgen zijn we – terecht – trots op onze chocolade. Eén van onze lokale specialiteiten. Nochtans, veel cacaoplantages heb ik hier nog niet gezien, dus hoe Belgisch is onze chocolade dan nog? En chocolade is een duidelijk voorbeeld, maar absoluut niet het enige. ‘Lokaal’ is een verhaal met vele interpretaties en nuances, dat is…
We kennen allemaal de beelden van schildpadden en vissen die vernesteld zitten in allerhande soorten plastic of zeevogels die zieltogen omdat hun maag gevuld is met plastic rommel. Vreselijke beelden! Het probleem is echter nog veel erger dan dat, plastic vind je echt wel overal: het zit in onze lucht, ons water en in onze…
En babyboomers lusten meer dan jonge mensen, maar millennials zijn avontuurlijker aangelegd wanneer het op eten aankomt. Mannen eten vaker graag witte chocolade en mosselen en vrouwen dan weer vaker asperges, oesterzwammen en komkommers. En nog een boel leuke data over foodies, wat mensen lusten, en wat ze al eens durfden te eten!…
Design thinking: ’t is meer dan een hip modewoordje. Het principe bestaat ook al sinds de jaren ’60, dus zo nieuw en hip is het nu ook weer niet. Voor velen blijft het echter wat wollig en onduidelijk wat erachter schuilt, en hoe dat nu net verschilt van een ‘gewoon’ ontwikkelings- of verbeteringsproces….
Neen, niet ‘kook-creatie’. Co-creatie, zoals in co-operatie en co-organisatie. Het woord spreekt eigenlijk wel voor zich. ‘Samen creëren’, daar komt het op neer. Samen met wie, dat hangt van de situatie af….
Wat als een recept om een specifieke groente of kruid vraagt dat net niet te krijgen is in de winkel? Omdat het het seizoen niet is, omdat ze op waren, of omdat door omstandigheden – zoals een oorlog of mislukte oogst – de bevoorrading naar de winkel stropt. Als je bent zoals ik, gebruik je…
Hoe en wat we eten, verandert door de tijd heen. Dat wisten jullie vast wel. Ook de landbouw is niet meer wat ze was 200 jaar geleden. Ook dat hadden jullie vast wel al door. Maar hoe drastisch ons eetpatroon en bijbehorend landbouw wel niet veranderd zijn, wordt vaak onderschat. In deel 1 namen we…
Bossen, die kennen we allemaal: weelderige, overvloedige, uitgestrekte en ongerepte wildernis, wemelend van het leven, een rijkdom aan allerhande soorten en imposant om te zien. Bossen bestaan prima op zichzelf. Maaien, wieden, sproeien of ploegen, het is allemaal niet nodig. Geen werk en ook geen mensen. Stel je voor dat alles in dit weelderige, spectaculaire…
Cookieconsent met Real Cookie Banner