Intussen hebben we er al een aantal afgewerkte cases op zitten.
Ontdek ze hier!

We maken ons massaal zorgen over onze afvalberg en de plastic soep in de oceanen. Maar anderzijds is plastic wel heel moeilijk weg te denken uit ons dagelijks leven, want het maakt het leven nu eenmaal een stuk gemakkelijker. Met herbruikbare verpakkingen werken vergt voorbereiding, tijd en inspanning, en geeft mogelijks problemen met de voedselveiligheid of kan leiden tot voedselverspilling.
De overheid legt restricties op het gebruik van single use plastic verpakkingen, maar dat betekent dat we alternatieven moeten vinden. Alternatieven die haalbaar zijn voor de drukbezette, boodschappende burger, maar evengoed voor de producenten en de supermarkten, én die niet leiden tot bijkomende voedselverspilling, of de voedselveiligheid in het gedrang brengen.
Een dergelijke complexe uitdaging vraagt om een aanpak waarbij de standpunten van verschillende betrokken partijen aan bod komen, ook die van de consument. In opdracht van de voedselproducenten zochten onze inventors daarom alvast een aantal manieren die het voor hen toegankelijker konden maken om herbruikbare verpakkingen te gebruiken in de supermarkt, op festivals of bij home delivery services. Want door vanuit verschillende invalshoeken mogelijke oplossingen te verkennen, kunnen we tot een systeem komen dat voor iedereen werkt.
https://ovam.vlaanderen.be/web/green-deal-anders-verpakt

In september 2020 hielden we een co-creatie sessie rond de branding van de ‘rumble in the crumble’-koekjes, die toen nog door het leven gingen als ‘VitaBran’. Het imago van deze gezonde koeken kon wel eens een opkikker gebruiken, want gezond plezier hoeft niet saai te zijn, toch?
Onze inventors gingen er mee aan de slag en lieten hun creatieve ideeën en hersenspinsels erop los. Het was duidelijk dat de koekjes wel wat meer aandacht verdienden, want ze werden niet alleen goed gesmaakt, hun nutri-score lag ook beter dan het gemiddelde. Onze inventors gingen resoluut voor meer kleur en wat humor of een kwinkslag, en dat werd op fantastische wijze waargemaakt door het team van Ceval. Wij zijn alvast fan!

Charlotte en Veerle organiseerden een co-creatiesessie voor La Confiance rond de nieuwe VitaBran zemelenkoekjes. Deze workshop was zonder meer een ware eye-opener en gaf ons een pak nieuwe inzichten, waar we meteen mee aan de slag gingen! Het is een stap vooruit voor ons om in de toekomst onze klant nog beter te begrijpen.
Leo Borms, Owner, La Confiance

Voorjaar 2022. Covid is net achter de kiezen en onze inventors scharen zich rond de tafel, voorzien van pizza en pintjes, om samen met de start-up Bar.on te brainstormen over de uitwerking van hun ‘biermachine’ concept. Bij Bar.on zijn ze in snel tempo verder aan de slag gegaan met de vele feedback en ideeën om een prototype uit te werken, dat een dik jaar later gelanceerd werd. Proficiat aan Bar.on voor dit mooie resultaat, en uiteraard ook dank aan onze inventieve inventors!

In de zee zit meer dan vis alleen. Zeewier en algen doen de ronde als één van dé duurzame oplossingen voor de voedselvoorziening in de toekomst. Dat was ook de insteek van het ValgOrize project, waar de mogelijkheden voor hun toepassingen in en als voeding vanuit verschillende invalshoeken werd benaderd: op gebied van smaak en voedselveiligheid, maar ook vanuit een marktbenadering. De reacties van inventors maakten duidelijk dat ze een heel andere kijk hebben op zeewierconsumptie dan de onderzoekers, en dat er nog veel onwetendheid heerst. Maar ze gaven ook aan dat er hoop is, en wat er nodig is om het wél te doen werken.

In het ValgOrize project verkenden we de mogelijkheden van zeewier en algen in en als voeding. Bewustwording en aanvaarding bij de consument spelen een belangrijke rol daarin. Op de co-creatie sessie werden al snel heel wat verrassende pijnpunten duidelijk, maar kregen we ook een aantal insteken mee om op verder te werken. De aanwezigen waren in alle geval helemaal overtuigd, dus met de juiste aanpak lukt het wel!
Johan Robbens en Liesbet Colson, ILVO Marien

We inspireerden De Paddestoel om met hun toppers, de groenteburger, spinazieburger en broccoliburger aan de slag te gaan. Resultaat: Meer groenten, een nutriscore B en een duurzamer product. En als kers op de taart een Superior Taste Award!

Soms is het goed om eens een buitenstaander in te schakelen, die de zaken van een heel andere kant bekijkt. Charlotte en Veerle gaven ons een aantal frisse ideeën en insteken, waarmee we aan de slag gingen voor onze toppers, de groenteburger, broccoliburger en spinazieburger. Het gehalte aan groenten werd opgetrokken en in alle producten werd de palmolie vervangen door meer duurzame en lokale zonnebloemolie. Zo werden onze burgers duurzamer én verbeterde de nutriscore. Bovendien werd de smaak bekroond met de Superior Taste Award. Het was het duwtje in de rug dat we nodig hadden om met onze klassiekers aan de slag te gaan!
Sofie Leten en Paul Borms, De Paddenstoel

Het gamma vegetarische producten in de supermarkt wordt steeds groter. En het zal nog groter worden. Er zijn namelijk, naast de doorgaans plantaardige burgers, nog andere mogelijkheden om vlees te gaan vervangen: door microscopisch kleine wezentjes aan het werk te zetten.
Maar bacteriën, gisten en schimmels hebben wel een enigszins dubieuze reputatie als ze in één zin worden genoemd met ‘eten’. Onterecht trouwens, want ze worden al eeuwenlang ingezet om brood, kaas, yoghurt, salami, chocolade, koffie, thee, en heel wat andere producten te maken.
Hoe voorkom je dat mensen deze nieuwe generatie vleesvervangers met argwaan bekijken, en staan ze ervoor open als ze de voordelen ervan inzien? Onze inventors gaven alvast hun mening, stelden pertinente vragen, en gaven suggesties voor de do’s en don’ts. En waren aan het eind van de sessie zelf helemaal overtuigd, wat bewijst dat het met de juiste aanpak en informatie wel lukt!Â
https://www.flandersfood.com/nl/new-and-shifting-resources/eiwittransitie

Wilderhof teelt verschillende soorten bessen, zoals frambozen en blauwe bessen. Maar niet elke bes is perfect, soms zijn ze wat te hard of te zacht, te klein of te groot, of licht beschadigd. Voor directe verkoop zijn ze dan niet meer geschikt, maar ze zijn wel nog perfect eetbaar. Op zoek naar originele manieren om met het imperfecte fruit aan de slag te gaan, toetsten we een aantal ideeën af en manieren om deze uit te werken. Intussen is één van de ideeën in volle uitwerking.

In het Optiberry-project gingen we op zoek naar opportuniteiten om ons non-premium fruit op te waarderen. Charlotte en Veerle kruisten ons pad en bouwden een brug naar de consument. Door de creatieve en interactieve aanpak, waarbij een diverse groep consumenten meegenomen werd in het verhaal, kregen we een pak nieuwe ideeën waarmee we meteen aan de slag gingen. Bedankt, dames!
Carolien Gulix, Wilderhof


Tijdens een hands-on workshop namen Charlotte en Veerle ons mee in de wondere wereld van co-creatie en design thinking. Co-creatie is een ideale tool om tezamen met onze klanten diensten te optimaliseren. Door je helemaal te verplaatsen in de leefwereld van de klant en samen aan oplossingen te werken, bouw je een duurzame relatie uit met de klant. Hier gaan we zeker mee aan de slag!
Steven De Groote, Eurofins

Hoe kan je zuurdesem hobbyisten – aka ‘zuurdesemlovers’ – het best betrekken bij een citizen science project? Dat was de centrale vraag in de co-creatie sessie die werd georganiseerd in het kader van het HealthFerm project, een Europees project dat in Vlaanderen wordt getrokken door KU Leuven en VUB, en inzet op het uitpluizen van plantaardige fermentatieprocessen. De zuurdesemlovers waren laaiend enthousiast over het project en de sessie, en gaven de onderzoekers de nodige informatie mee om de samenwerking tussen burger en onderzoeker optimaal te laten verlopen.


Veerle en Charlotte hebben ons perfect begeleid in onze eerste kennismaking als bedrijf met co-creatie. Naast het luisteren naar onze noden, zijn ze er ook in geslaagd om deze te vertalen naar een productieve co-creatie sessie waarin veel input werd verkregen omtrent ons idee. De daaropvolgende diepte-interviews zorgden voor een extra laagje informatie die we zeker meenemen bij onze verdere strategie.
Sara De Pelsmaeker, Global Business Development Health & Nutrition, Rousselot

Draf herwaarderen in de voedselketen. Technisch kan het, en heeft draf heel wat potentieel, maar een realistische keten opzetten, waarbij iedereen een graantje kan meepikken, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alle potentiële ketenspelers samen aan tafel brengen in een co-creatie sessie blijkt al een goed begin. Zo bleek uit de sessie die werd opgezet in kader van het ‘Draf in galop’ project dat getrokken wordt door VIVES. Op deze manier zijn we alvast een stap dichter bij een financieel haalbaar concept en constructieve samenwerking!
https://www.vives.be/nl/onderzoek/agro-en-biotechnologie/draf-galop