Blog (Dutch only)

Goed om te weten…
by Alice

Onze hersenspinsels over creativiteit, trends en uitdagingen in de sector, communicatie en co-creatie, en vanalles en nog wat…

Eerst doen, dan denken

Zijn wij rationele wezens die grondig doordachte beslissingen nemen of laten we ons vooral leiden door onze emoties? Mensen beweren wel eens dat zij altijd goed nadenken voordat ze een beslissing nemen en geven aan enkel rationele keuzes te maken. Maar is dat echt zo? De wetenschap spreekt hen hierin tegen. Experten ter zake(*) concludeerdenContinue reading “Eerst doen, dan denken“

Lang zullen we leven!

Het is Pasen! De vastenperiode zit er weer eens op. Niet dat er nog veel mensen zijn die daaraan meedoen. Hoewel het wel eens het overwegen waard is. Want onderzoek wijst in de richting dat je door minder eten langer, en zelfs gezonder, zou kunnen leven. Een beetje vasten kan dus geen kwaad.

Noten in een notedop

Noten zijn wonderbaarlijk. Ten eerste, ontzettend lekker. Ten tweede, nutritionele pareltjes. Ten derde, de keuze is groot. Wat nuttige weetjes om te verantwoorden waarom je je vanavond voor tv op de nootjes kan storten. Wie trouwens interesse heeft om op 12 april met ons te brainstormen rond noten: geef gerust een seintje! Eerst en vooral:Continue reading “Noten in een notedop“

Hoe onze darmen praten met ons brein

Je moet geen neurowetenschapper zijn om aan te voelen dat ons brein en onze buik op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn. De spreekwoordelijke knoop in jouw maag wanneer je een uitdagende presentatie moet geven, maagzweren die door stress worden veroorzaakt, emotioneel eten, en zelfs jouw intuïtie die opduikt in de vormContinue reading “Hoe onze darmen praten met ons brein“

Feelgood food

Eten is emotie. Geuren en smaken zijn ook sterk gelinkt met herinneringen. Van welke geuren en smaken je gelukkig wordt, kan daarom voor een stuk gestuurd worden. De geur van kruidnagel doet mij altijd denken aan thuis, de tandartspraktijk van mijn ouders waar kruidnagel-extract (eugenol) veelvuldig wordt gebruikt als natuurlijk verdovend en antibacterieel middel. DeContinue reading “Feelgood food“

Vreemde delicatessen op de markt in Azië

Wie niet waagt, niet wint

Er zijn heel wat etenswaren die er niet bepaald aantrekkelijk uitzien, ruiken of aangenaam klinken als je hoort wat het is. Maar wie het lef heeft om ze te proberen wordt daar dubbel en dik voor beloond, want sommige van die ‘rare’ etenswaren zijn van de lekkerste dingen die ik ken!

Vrouw doet yoga

Collageen, goed voor huid en haar

En gewrichten, botten, spieren … Het lijkt wel een wondermiddeltje, maar het eiwit collageen is nu eenmaal een zeer belangrijke bouwsteen in ons lichaam.

Pindanootjes

Misvattingen over (voedsel) allergieën en intoleranties

Een intolerantie niet zo erg als een allergie? Niet per sé. Je wordt ermee geboren en het is voor het leven? Kan, maar kan evengoed niet. Tegenwoordig denkt iedereen wel dat ze aan iets allergisch zijn? Het zit niet alleen in de hoofden hoor… Ik kom vaak tot de vaststelling dat er veel onwetendheid, enContinue reading “Misvattingen over (voedsel) allergieën en intoleranties“

Eitjes

Eiwitten, de nobele onbekenden onder de voedingscomponenten

Na een rondvraag bij vrienden en familie kunnen we formeel stellen dat het pover gesteld is met onze basiskennis over eiwitten. Heeft dat iets te maken met het wit van een ei? Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten, niet? … Maar, over wat gaat het hier nu eigenlijk?

Kruiden en specerijen

De smaakmakers die alles beter maken

Mijn beste vriend komt in niet-coronatijden wekelijks bij mij eten, en ik maak er een sport van om telkens iets origineel en lekker bij elkaar te experimenteren. Vaak met succes. “Jamaar, je speelt vals…”, zegt hij regelmatig, “… want ‘X’ maakt alles lekkerder”. En die ‘X’, dat zijn mijn keukentrukjes!

Seizoensgroentjes

Het leuke aan seizoens-eten

Al jaren koop ik bijna uitsluitend verse groenten en fruit die in het seizoen zijn. Geen tomaten in de winter bij mij dus. En dat is allesbehalve saai, integendeel. Want ken je dat gevoel als de asperges of aardbeien er weer zijn? Welja, dat heb ik dus bij de meeste groenten en fruit…

Oliedruppels

Laten we het eens over vet hebben …

Vet is niet simpelweg slecht of neutraal voor de gezondheid en is zonder meer een noodzakelijk nutriënt in ons dieet. Vooral bepaalde, zogenaamde essentiële vetzuren, kan ons lichaam niet zelf aanmaken, en moeten we dus opnemen via onze voeding. Vet werd nochtans, vooral op het einde van het vorige millennium, vaak gedemoniseerd. Light producten schotenContinue reading “Laten we het eens over vet hebben …“

Supermarkt keuze

Waarom is weten wat gezond is zo moeilijk?

Er is al heel wat heisa geweest rond de aanbevelingen van gezonde voeding, en iedere ‘gezondheidsspecialist’ heeft er wel zijn eigen mening over. Zelfs onder de experten is er vaak discussie. Op den duur wordt het wel erg moeilijk om te weten wie het nu bij het juiste eind heeft. Maar waarom geeft onderzoek naarContinue reading “Waarom is weten wat gezond is zo moeilijk?“

Zeewier

Groenten uit de zee

Zeewier, het klinkt niet voor iedereen even smakelijk, en wordt voornamelijk geassocieerd met de Japanse keuken. Hoewel deze smaakmaker evengoed past in typisch westerse gerechten. Een greep uit de mogelijkheden.

Brood en groenten

Gezond hoeft niet saai te zijn!

Gezonde voeding en levenswijzen zijn hip… Maar jammer genoeg niet voor de mensen die er net de meeste behoefte aan hebben om wat gezonder te leven. Kunnen we daar niets aan doen?

Raket en planeet

Over Science Fiction thinking

Science fiction wordt over het algemeen gezien als ‘platte entertainment’. Maar het heeft soms wel heel wat meer in zijn mars. En de creatievelingen die ervoor verantwoordelijk zijn, kunnen soms op een zeer concrete manier een mogelijk toekomstbeeld scheppen, waar bedrijven, onderzoekers, en zelfs overheden inspiratie uit kunnen halen. Over mogelijke oplossingen om uitdagingen voorContinue reading “Over Science Fiction thinking“

Zelf meewerken aan de voeding van morgen?

Wordt één van onze ‘inventors’ en werk samen met voedingsbedrijven zodat jullie ideeën werkelijkheid kunnen worden.