Blog (Dutch only)

Goed om te weten…
by Alice

Onze hersenspinsels over creativiteit, trends en uitdagingen in de sector, communicatie en co-creatie, en vanalles en nog wat…

Over asperges en artisjokken

Mei is een heerlijke maand. Alles staat in bloei, het is volop aspergeseizoen en ook de artisjokken zijn weer daar! Toegegeven, het is een beetje kwakkelweer dit jaar, maar dan storten we ons nog maar wat meer op deze bijzonder lekkere, maar ook bijzonder interessante groenten. Bij deze alvast wat leuke weetjes en tips! Asperges…

Je bent wat je eet

Letterlijk. Je lichaamssamenstelling, bloed- en urinewaarden zijn een weerspiegeling van je eetpatroon. Maar daar ga ik het nu niet over hebben. Wél over het feit dat deze stelling ook geldt voor de planten en dieren die we zelf eten. Of om het met een ander spreekwoord te zeggen ‘je oogst wat je zaait’.

Een koek met nieuwe look!

In januari 2023 kregen de heerlijk gezonde koekjes van Ceval een nieuwe look. Dat zien we graag, want we vinden de koekjes top, en met deze nieuwe, opvallende en creatieve branding spotten jullie ze vast makkelijk in de rekken. Ook niet onbelangrijk voor onszelf, en onze inventors: Een tweetal jaar geleden hielden we een co-creatie…

De deadline op je eten

‘Ten minste houdbaar tot’ staat er gewoonlijk op het etiket, gevolgd door ‘zie deksel’ of ‘zie verpakking’. Na wat zoeken vind je dan een geprinte datum die aangeeft wanneer het product vervalt. Is het dan na die datum niet meer eetbaar? Niet iedereen beseft het, maar veel producten wel eigenlijk… En die verwarring heeft tot…

To coffee or not to coffee?

Wereldwijd drinken we ongeveer twee miljard kopjes koffie per dag. Yup, dat is best veel koffie! Het zal je dan ook niet verbazen dat heel wat mensen willen weten wat koffie met hen doet. En eerlijk, als grote koffieliefhebber heb ik stilletjes altijd gehoopt dat mijn bakje troost ’s morgens toch helemaal zo slecht niet…

Een duurzame feesttafel

De eindejaarsfeesten zijn in zicht, en dat betekent voor de meesten: veel lekker eten! Maar helaas zijn niet al die delicatessen even duurzaam. Kan het een klein beetje duurzamer, zonder in te boeten aan smaak of feestelijkheid? Natuurlijk, en in de meeste gevallen zal zelfs je portefeuille daar dankbaar om zijn!

Zwoele zwammen

Ze komen in heel wat soorten en maten, de ene al wat exclusiever dan de andere, en zijn ideaal voer voor koude, natte herfstdagen. Paddenstoelen, champignons, zwammen of fungi, ze hebben vele en vaak klinkende benamingen. Paddenstoelen zijn een bijzondere groente en een waar culinair genot – en voor de duidelijkheid: de meer ‘recreatieve’ soorten laten…

Lekker? Soms wel, soms niet.

Het is herfst. Tijd voor warme theetjes met appeltaart. Of een heerlijk hartige pompoensoep, een risotto met wilde paddenstoelen of een stukje wild met rode kool en appeltjes. Njammie! Maar hartje zomer, al zonnebadend op het strand zal het je een pak minder smaken. Want wat je lekker vindt, is helemaal niet zo zwart-wit…

Moeten er nog apps zijn?

Veel mensen zijn begaan met hun gezondheid en gaan op zoek naar betrouwbare informatie over de samenstelling en traceerbaarheid van hun voeding. Zowel in de supermarkt als aan tafel. Voedingsapps zijn in deze een super populair hulpmiddel, maar kan je ook effectief gezonder eten met jouw smartphone? Je kan voedingsapps gebruiken als je je leefstijl…

Gluten, wat is dat nu eigenlijk?

Ik mag geen gluten eten. Dat is niet leuk, want gluten zijn een dankbaar bestanddeel om eten lekker te maken. Hoe doet het dat dan? Wat doet het precies? En waarom is het voor sommigen zo’n probleem? Om komaf te maken met de verwarring, en soms onwetendheid, hier even de feiten op een rijtje.

Waarom eten we dieren?

Vanuit nutritioneel oogpunt is het eigenlijk best logisch: alle zoogdieren, maar ook vogels, hebben grofweg dezelfde opbouw en samenstelling, wat betekent dat een dier alle essentiële bouwstenen bevat die we zelf nodig hebben. Dat is natuurlijk wat kort door de bocht, maar er zit wel een grond van waarheid in.

Verpakkingen, een hot topic!

Wie had dat zien aankomen? We leven in een ware afvalcrisis en verzuipen in een plastic soep. Met de regelmaat van de klok krijgen we horrorbeelden op ons bord van in plastic verstrikte zeeschildpadden en andere zeedieren, stranden bezaaid met tonnen afval, en ander fraais. En wie heeft zich al eens niet geërgerd aan de…

What’s in a name?

Onlangs hielden we een sessie rond het eten van zeewier en algen. Wat bleek? Zeesla of suikerwier klinken veel lekkerder dan zeewier, en een alg met een naam als Dunaliella salina klinkt te veel als Salmonella – een vuil beest dus. Namen zijn belangrijk, ook bij wat we eten. Names matter Wie kinderen heeft, en…

Chemische brol? Alles is chemie!

Nogal wat mensen zijn wat afkerig tegenover E-nummers, omdat ze die ‘chemische brol’ niet in hun lijf willen. Begrijpelijk, maar alles over één kam scheren is zelden een goed idee. En het feit dat bepaalde stoffen ook in aardolie of kuisproducten zitten zegt eigenlijk helemaal niets. Zeker als je weet dat azijn een prima kuisproduct…

Wetenschap voor en door mensen

We leven in een maatschappij waar technologie en wetenschap een onmiskenbare rol spelen. Om oplossingen te vinden voor de vele grote en kleine uitdagingen waarmee we te maken hebben. Om verheldering te brengen in fenomenen die we (nog) niet begrijpen. Om manieren te vinden waarop we de wereld een beetje beter kunnen maken voor iedereen.…

Eerst doen, dan denken

Zijn wij rationele wezens die grondig doordachte beslissingen nemen of laten we ons vooral leiden door onze emoties? Mensen beweren wel eens dat zij altijd goed nadenken voordat ze een beslissing nemen en geven aan enkel rationele keuzes te maken. Maar is dat echt zo? De wetenschap spreekt hen hierin tegen. Experten ter zake(*) concludeerden…

Lang zullen we leven!

Het is Pasen! De vastenperiode zit er weer eens op. Niet dat er nog veel mensen zijn die daaraan meedoen. Hoewel het wel eens het overwegen waard is. Want onderzoek wijst in de richting dat je door minder eten langer, en zelfs gezonder, zou kunnen leven. Een beetje vasten kan dus geen kwaad.

Noten in een notedop

Noten zijn wonderbaarlijk. Ten eerste, ontzettend lekker. Ten tweede, nutritionele pareltjes. Ten derde, de keuze is groot. Wat nuttige weetjes om te verantwoorden waarom je je vanavond voor tv op de nootjes kan storten. Wie trouwens interesse heeft om op 12 april met ons te brainstormen rond noten: geef gerust een seintje! Eerst en vooral:…

Hoe onze darmen praten met ons brein

Je moet geen neurowetenschapper zijn om aan te voelen dat ons brein en onze buik op de één of andere manier met elkaar verbonden zijn. De spreekwoordelijke knoop in jouw maag wanneer je een uitdagende presentatie moet geven, maagzweren die door stress worden veroorzaakt, emotioneel eten, en zelfs jouw intuïtie die opduikt in de vorm…

Feelgood food

Eten is emotie. Geuren en smaken zijn ook sterk gelinkt met herinneringen. Van welke geuren en smaken je gelukkig wordt, kan daarom voor een stuk gestuurd worden. De geur van kruidnagel doet mij altijd denken aan thuis, de tandartspraktijk van mijn ouders waar kruidnagel-extract (eugenol) veelvuldig wordt gebruikt als natuurlijk verdovend en antibacterieel middel. De…

Wie niet waagt, niet wint

Er zijn heel wat etenswaren die er niet bepaald aantrekkelijk uitzien, ruiken of aangenaam klinken als je hoort wat het is. Maar wie het lef heeft om ze te proberen wordt daar dubbel en dik voor beloond, want sommige van die ‘rare’ etenswaren zijn van de lekkerste dingen die ik ken!

Misvattingen over (voedsel) allergieën en intoleranties

Een intolerantie niet zo erg als een allergie? Niet per sé. Je wordt ermee geboren en het is voor het leven? Kan, maar kan evengoed niet. Tegenwoordig denkt iedereen wel dat ze aan iets allergisch zijn? Het zit niet alleen in de hoofden hoor… Ik kom vaak tot de vaststelling dat er veel onwetendheid, en…

De smaakmakers die alles beter maken

Mijn beste vriend komt in niet-coronatijden wekelijks bij mij eten, en ik maak er een sport van om telkens iets origineel en lekker bij elkaar te experimenteren. Vaak met succes. “Jamaar, je speelt vals…”, zegt hij regelmatig, “… want ‘X’ maakt alles lekkerder”. En die ‘X’, dat zijn mijn keukentrukjes!

Het leuke aan seizoens-eten

Al jaren koop ik bijna uitsluitend verse groenten en fruit die in het seizoen zijn. Geen tomaten in de winter bij mij dus. En dat is allesbehalve saai, integendeel. Want ken je dat gevoel als de asperges of aardbeien er weer zijn? Welja, dat heb ik dus bij de meeste groenten en fruit…

Laten we het eens over vet hebben …

Vet is niet simpelweg slecht of neutraal voor de gezondheid en is zonder meer een noodzakelijk nutriënt in ons dieet. Vooral bepaalde, zogenaamde essentiële vetzuren, kan ons lichaam niet zelf aanmaken, en moeten we dus opnemen via onze voeding. Vet werd nochtans, vooral op het einde van het vorige millennium, vaak gedemoniseerd. Light producten schoten…

Waarom is weten wat gezond is zo moeilijk?

Er is al heel wat heisa geweest rond de aanbevelingen van gezonde voeding, en iedere ‘gezondheidsspecialist’ heeft er wel zijn eigen mening over. Zelfs onder de experten is er vaak discussie. Op den duur wordt het wel erg moeilijk om te weten wie het nu bij het juiste eind heeft. Maar waarom geeft onderzoek naar…

Groenten uit de zee

Zeewier, het klinkt niet voor iedereen even smakelijk, en wordt voornamelijk geassocieerd met de Japanse keuken. Hoewel deze smaakmaker evengoed past in typisch westerse gerechten. Een greep uit de mogelijkheden.

Gezond hoeft niet saai te zijn!

Gezonde voeding en levenswijzen zijn hip… Maar jammer genoeg niet voor de mensen die er net de meeste behoefte aan hebben om wat gezonder te leven. Kunnen we daar niets aan doen?

De toekomst verkennen met wat sci-fi

Science fiction wordt over het algemeen gezien als ‘platte entertainment’. Maar het heeft soms wel heel wat meer in zijn mars. En de creatievelingen die ervoor verantwoordelijk zijn, kunnen soms op een zeer concrete manier een mogelijk toekomstbeeld scheppen, waar bedrijven, onderzoekers, en zelfs overheden inspiratie uit kunnen halen. Over mogelijke oplossingen om uitdagingen voor…

Zelf meewerken aan de voeding van morgen?

Wordt één van onze ‘inventors’ en werk samen met voedingsbedrijven zodat jullie ideeën werkelijkheid kunnen worden.