Meer dan een omhulsel
De ene verpakking is al wat duurzamer dan de andere. Maar als consument is het erg moeilijk om dat correct in te schatten. Te meer omdat het een bijzonder complex verhaal is, dat niet alleen afhankelijk is van het gebruikte materiaal, maar bijvoorbeeld ook waar het materiaal vandaan komt, en wat er na gebruik mee […]
Ieder diertje zijn pleziertje
Het BIOPET project* gaat op zoek naar een duurzamere toekomst voor katten en honden, door te werken aan alternatieven voor vlees in hun voeding. Aangezien planten voor deze diertjes niet de juiste voedingsstoffen bevatten, wordt er in het project gewerkt met gisten die op een efficiënte en duurzame manier bepaalde componenten – in dit geval […]
Logistiek verkeer in Gent
“In een stad als Gent, waar winkels, horecazaken, bedrijven, kantoren en consumenten elke dag beleverd worden, vormt het stedelijk vrachtvervoer een wezenlijk onderdeel van het bruisende stadsleven. Toch brengt dit vrachtverkeer grote uitdagingen met zich mee: files, geluidsoverlast, extra uitstoot, inname van de openbare ruimte en bepaalde onveilige situaties. Om te begrijpen hoe Gentenaren en […]
Een draagvlak voor draf
Draf herwaarderen in de voedselketen. Technisch kan het, en heeft draf heel wat potentieel, maar een realistische keten opzetten, waarbij iedereen een graantje kan meepikken, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alle potentiële ketenspelers samen aan tafel brengen in een co-creatie sessie blijkt al een goed begin. Zo bleek uit de sessie die werd opgezet in […]
Creatief met collageen
Citizen science: Gemakkelijker gezegd dan gedaan
Hoe kan je zuurdesem hobbyisten – aka ‘zuurdesemlovers’ – het best betrekken bij een citizen science project? Dat was de centrale vraag in de co-creatie sessie die werd georganiseerd in het kader van het HealthFerm project, een Europees project dat in Vlaanderen wordt getrokken door KU Leuven en VUB, en inzet op het uitpluizen van […]
Leren co-creëren
Co-creëren kan je uiteraard ook zelf leren. Het vergt alleen een beetje een ‘mind-switch’. Dat ondervonden ook de mensen van Eurofins in onze demosessie, waar ze alvast verder mee aan de slag gingen!
Geen bes te verliezen
Wilderhof teelt verschillende soorten bessen, zoals frambozen en blauwe bessen. Maar niet elke bes is perfect, soms zijn ze wat te hard of te zacht, te klein of te groot, of licht beschadigd. Voor directe verkoop zijn ze dan niet meer geschikt, maar ze zijn wel nog perfect eetbaar. Op zoek naar originele manieren om […]
Meet the new “meat”
Het gamma vegetarische producten in de supermarkt wordt steeds groter. En het zal nog groter worden. Er zijn namelijk, naast de doorgaans plantaardige burgers, nog andere mogelijkheden om vlees te gaan vervangen: door microscopisch kleine wezentjes aan het werk te zetten. Maar bacteriën, gisten en schimmels hebben wel een enigszins dubieuze reputatie als ze in […]
Nog betere burgers
We inspireerden De Paddestoel om met hun toppers, de groenteburger, spinazieburger en broccoliburger aan de slag te gaan. Resultaat: Meer groenten, een nutriscore B en een duurzamer product. En als kers op de taart een Superior Taste Award!