Meer dan een omhulsel
De ene verpakking is al wat duurzamer dan de andere. Maar als consument is het erg moeilijk om dat correct in te schatten. Te meer omdat het een bijzonder complex verhaal is, dat niet alleen afhankelijk is van het gebruikte materiaal, maar bijvoorbeeld ook waar het materiaal vandaan komt, en wat er na gebruik mee […]
Ieder diertje zijn pleziertje
Het BIOPET project* gaat op zoek naar een duurzamere toekomst voor katten en honden, door te werken aan alternatieven voor vlees in hun voeding. Aangezien planten voor deze diertjes niet de juiste voedingsstoffen bevatten, wordt er in het project gewerkt met gisten die op een efficiënte en duurzame manier bepaalde componenten – in dit geval […]
Logistiek verkeer in Gent
“In een stad als Gent, waar winkels, horecazaken, bedrijven, kantoren en consumenten elke dag beleverd worden, vormt het stedelijk vrachtvervoer een wezenlijk onderdeel van het bruisende stadsleven. Toch brengt dit vrachtverkeer grote uitdagingen met zich mee: files, geluidsoverlast, extra uitstoot, inname van de openbare ruimte en bepaalde onveilige situaties. Om te begrijpen hoe Gentenaren en […]
Creatief met collageen
Citizen science: Gemakkelijker gezegd dan gedaan
Hoe kan je zuurdesem hobbyisten – aka ‘zuurdesemlovers’ – het best betrekken bij een citizen science project? Dat was de centrale vraag in de co-creatie sessie die werd georganiseerd in het kader van het HealthFerm project, een Europees project dat in Vlaanderen wordt getrokken door KU Leuven en VUB, en inzet op het uitpluizen van […]
Geen bes te verliezen
Wilderhof teelt verschillende soorten bessen, zoals frambozen en blauwe bessen. Maar niet elke bes is perfect, soms zijn ze wat te hard of te zacht, te klein of te groot, of licht beschadigd. Voor directe verkoop zijn ze dan niet meer geschikt, maar ze zijn wel nog perfect eetbaar. Op zoek naar originele manieren om […]
Meet the new “meat”
Het gamma vegetarische producten in de supermarkt wordt steeds groter. En het zal nog groter worden. Er zijn namelijk, naast de doorgaans plantaardige burgers, nog andere mogelijkheden om vlees te gaan vervangen: door microscopisch kleine wezentjes aan het werk te zetten. Maar bacteriën, gisten en schimmels hebben wel een enigszins dubieuze reputatie als ze in […]
Het nieuwe seafood
In de zee zit meer dan vis alleen. Zeewier en algen doen de ronde als één van dé duurzame oplossingen voor de voedselvoorziening in de toekomst. Dat was ook de insteek van het ValgOrize project, waar de mogelijkheden voor hun toepassingen in en als voeding vanuit verschillende invalshoeken werd benaderd: op gebied van smaak en […]
De Biermachine
Voorjaar 2022. Covid is net achter de kiezen en onze inventors scharen zich rond de tafel, voorzien van pizza en pintjes, om samen met de start-up Bar.on te brainstormen over de uitwerking van hun ‘biermachine’ concept. Bij Bar.on zijn ze in snel tempo verder aan de slag gegaan met de vele feedback en ideeën om […]
Anders verpakt
We maken ons massaal zorgen over onze afvalberg en de plastic soep in de oceanen. Maar anderzijds is plastic wel heel moeilijk weg te denken uit ons dagelijks leven, want het maakt het leven nu eenmaal een stuk gemakkelijker. Met herbruikbare verpakkingen werken vergt voorbereiding, tijd en inspanning, en geeft mogelijks problemen met de voedselveiligheid […]