Co-creatie als tool

Alicerabbit konijnekunst

Het woord zegt het zelf. Co-creatie, dat is samen creëren. Met je doelgroep van consumenten, met andere spelers uit de keten of partijen waar jouw organisatie mee samenwerkt, met experten, het kan allemaal. Door de zaken vanuit meerdere invalshoeken te (laten) bekijken, en de oplossingen samen te bedenken krijg je een veel bredere, en meer complete visie op de mogelijkheden, noden en eisen van de markt, en hoe je daarop best kan inspelen. Op die manier voorkom je dat je te veel met een tunnelvisie kampt.

Maar een co-creatietraject opzetten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Welke partijen betrek je het best? Wie is je doelgroep? En vooral ook: hoe krijg je de juiste profielen aan tafel? En hoe zorg je ervoor dat hun input verder reikt dan wat je zelf al had bedacht?

“Co-creatie is een manier om van je tunnelvisie af te geraken”

Want co-creatie is een creatief proces waarbij out-of-the-box denken en een ruimdenkende houding erg belangrijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je een brainstorm zomaar zijn vrije loop kan laten gaan. Een gestructureerde aanpak en professionele begeleiding zijn absoluut noodzakelijk om echt relevante ideeën te bekomen. En je moet verder kijken dan wat er op zo’n sessie gezegd werd: ook wat níet gezegd werd, hoe het gezegd werd, en door wie, telt mee, net als de vele indirecte signalen en cues, zoals gezichtsuitdrukkingen.

Daarom zijn wij er om het hele co-creatietraject in goede banen te leiden. Dankzij onze achtergrond hebben we heel wat technische bagage waardoor we met jou kunnen meedenken om de uitdagingen en opportuniteiten uit te diepen, en een aanpak uit te werken om een antwoord te vinden op jouw vragen. En uiteraard hebben we ook de nodige ervaring om een degelijke, op maat gemaakte co-creatie sessie (of co-creatie traject) op te zetten, te begeleiden en te analyseren.

De informatie die een co-creatie sessie oplevert is op het eerste zicht all over the place. Gelukkig weten wij daar dankzij onze ruime ervaring, technische expertise en sterk analytische insteek wel weg mee.

Zodanig dat je als bedrijf/organisatie van ons een rapport met adviezen, suggesties en mogelijkheden krijgt voorgeschoteld waar je direct mee aan de slag kan!

Of we kunnen je ook een zicht geven op de range aan technieken die je kan inschakelen om zelf aan de slag te gaan. Met de nodige tips & tricks, en do’s en don’ts.

Icoontje opleiding

Onder andere voor volgende opleidingen kan je bij ons terecht:

  • Co-creatie en brainstorm technieken
  • Design thinking
  • Consumentgericht innoveren

Wij passen onze opleidingen aan zodat ze voldoen aan jouw persoonlijke noden.


Tijdens een hands-on workshop namen Charlotte en Veerle ons mee in de wondere wereld van co-creatie en design thinking. Co-creatie is een ideale tool om tezamen met onze klanten diensten te optimaliseren. Door je helemaal te verplaatsen in de leefwereld van de klant en samen aan oplossingen te werken, bouw je een duurzame relatie uit met de klant. Hier gaan we zeker mee aan de slag!

Steven De Groote, Eurofins

Wat sfeerbeelden uit voorbije sessies

In tijden van pandemie zaten we gebonden aan online sessies, maar zelfs daar probeerden we het zo gezellig mogelijk te maken!