Consumenten begrijpen en betrekken

Alicerabbit met puzzel

Voor wie doe je wat je doet? Voor wie maak je jouw producten? Voor wie werk je je diensten uit? Voor wie doe je onderzoek? Voor jezelf, omdat je het graag doet allicht, maar vooral voor de consument, de burger, de maatschappij.

Om te weten of je goed bezig bent, doe je er dus goed aan om nu en dan eens bij hen te polsen hoe zíj naar de zaken kijken. Of nog beter: om hen te betrekken bij het uitwerken van toekomstige producten, diensten of onderzoek.

Consumenten of burgers betrekken in onderzoek en ontwikkeling kan op tig manieren, en er is geen gouden formule die alles dekt. Elke manier heeft zijn voordelen en beperkingen, en meestal is de combinatie van meerdere methoden het krachtigst van allemaal. Het is allemaal afhankelijk van de fase waarin je zit, de situatie, en de vragen waarmee je zit. Wil je weten wat voor mensen je aanspreekt? Hoe groot die groep is? Heeft de markt überhaupt wel nood aan dit type producten, of gooi ik het misschien beter over een heel andere boeg? En hoe dan? Liggen mensen wakker van deze uitdaging of zijn er al voldoende alternatieven die erop inspelen?

Samen met jou werken we een traject uit dat het beste past bij jouw case en budget. Je kan cijfermateriaal verzamelen met kwantitatieve bevragingen, of meningen en percepties achterhalen met kwalitatief onderzoek. Je kan mensen individueel benaderen via interviews, of samen laten brainstormen in een co-creatie sessie. Je kan mensen dingen laten testen, proeven, of zelf aan het werk zetten om hun leefwereld beter te leren kennen. Je kan online en ‘in real life’ mensen betrekken. Dankzij onze achtergrond hebben we ook heel wat technische bagage, waardoor we met jou kunnen meedenken om de uitdagingen en opportuniteiten uit te diepen, en een aanpak uit te werken om een antwoord te vinden op jouw vragen.

Vervolgens vullen we dat traject op een professionele manier in, al dan niet samen met onze partners. Want vragen stellen is gemakkelijk, maar de juiste vragen stellen, in de juiste context, aan de juiste mensen, en op de juiste manier geformuleerd, dat is een ander paar mouwen!

We zorgen er ten eerste voor dat we de juiste profielen benaderen en/of aan tafel krijgen. Daarvoor kunnen we  rekenen op onze eigen pool van vrijwilligers – onze ‘inventors’ – met verschillende achtergronden en profielen die unbiased hun gedacht kunnen zeggen. Maar ook onze partners hebben een klein leger aan vrijwilligers die maar al te graag eens hun mening geven.

Ten tweede zetten we bevragingen, interviews en co-creatie sessie zó op dat ze echte en eerlijke feedback opleveren, zonder sturend te werken of in de valkuil van het ‘wishful thinking’ te trappen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Rond welke onderwerpen werken we?

Door onze achtergrond zijn we in bepaalde markten en onderwerpen bijzonder goed thuis, en leggen we daarop ook de focus wat betreft het begrijpen en betrekken van consumenten. We hebben het dan over:

  • Voeding, met alles erop en eraan
  • Sectoren die verwant zijn aan voeding, zoals verpakkingen
  • Allerhande fast moving consumer goods, zoals cosmetica en huishoudproducten
  • Innovatieve landbouw producten en korte keten concepten
  • Andere biogebaseerde producten, zoals materialen
  • Gezondheidsaspecten van voeding
  • Biotechnologie
  • Pet food

Leo Borms haalt een koekje uit de oven

Charlotte en Veerle organiseerden een co-creatiesessie voor La Confiance rond de nieuwe VitaBran zemelenkoekjes. Deze workshop was zonder meer een ware eye-opener en gaf ons een pak nieuwe inzichten, waar we meteen mee aan de slag gingen! Het is een stap vooruit voor ons om in de toekomst onze klant nog beter te begrijpen.

Leo Borms, Owner, La Confiance


De co-creatiesessie die door Veerle en Charlotte werd opgebouwd, heeft ons heel wat inspiratie gegeven om onze citizen science testkit samen te stellen – dat was zeker nodig! Daarnaast hebben we ook geleerd dat interageren en co-creëren met burgers nog niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is. Het was alvast een heel fijne en leerrijke samenwerking!

Kristof Brijs, Innovation Manager, KULeuven

Bekijk ook onze andere diensten