Consumenten betrekken

Anders verpakt

We maken ons massaal zorgen over onze afvalberg en de plastic soep in de oceanen. Maar anderzijds is plastic wel heel moeilijk weg te denken uit ons dagelijks leven, want het maakt het leven nu eenmaal een stuk gemakkelijker. Met herbruikbare verpakkingen werken vergt voorbereiding, tijd en inspanning, en geeft mogelijks problemen met de voedselveiligheid of kan leiden tot voedselverspilling.

De overheid legt restricties op het gebruik van single use plastic verpakkingen, maar dat betekent dat we alternatieven moeten vinden. Alternatieven die haalbaar zijn voor de drukbezette, boodschappende burger, maar evengoed voor de producenten en de supermarkten, én die niet leiden tot bijkomende voedselverspilling, of de voedselveiligheid in het gedrang brengen.

Een dergelijke complexe uitdaging vraagt om een aanpak waarbij de standpunten van verschillende betrokken partijen aan bod komen, ook die van de consument. In opdracht van de voedselproducenten zochten onze inventors daarom alvast een aantal manieren die het voor hen toegankelijker konden maken om herbruikbare verpakkingen te gebruiken in de supermarkt, op festivals of bij home delivery services. Want door vanuit verschillende invalshoeken mogelijke oplossingen te verkennen, kunnen we tot een systeem komen dat voor iedereen werkt.

https://ovam.vlaanderen.be/web/green-deal-anders-verpakt

Cookieconsent met Real Cookie Banner