Feelgood food

Klein Charlotje aan het genieten

Eten is emotie. Geuren en smaken zijn ook sterk gelinkt met herinneringen. Van welke geuren en smaken je gelukkig wordt, kan daarom voor een stuk gestuurd worden.

De geur van kruidnagel doet mij altijd denken aan thuis, de tandartspraktijk van mijn ouders waar kruidnagel-extract (eugenol) veelvuldig wordt gebruikt als natuurlijk verdovend en antibacterieel middel. De geur van lavendel brengt mij terug naar een reis in de Provence met mijn toenmalig lief. En zelfs de geur van een asbak kan wel eens een glimlach veroorzaken, omdat er herinneringen aan vast hangen van mijn studententijd, toen alle cafés nog naar asbakken roken.

En zo heeft iedereen wel van die geuren en smaken, die een invloed hebben op je gemoed, gewoon omdat er een prettige – of net niet – ervaring aan vasthangt. En onderzoek bevestigt dat ook*: eten waar prettige herinneringen aan verbonden zijn, doet je goed voelen. En zijn dan allicht ook de zaken waar je naar grijpt als je een mood booster nodig hebt. Of die je bovenhaalt op een feestje.

Als je net zoals ik bent opgegroeid met zoetigheden en chips voor speciale gelegenheden, dan associeer je die zaken met plezier en geluk. Het zit ook van nature in ons ingebakken om dat lekker te vinden. Maar erg goed voor de gezondheid is dat niet.

Gelukkig had mijn moeder ook de gewoonte om naast de chipjes een artisjok neer te poten, met wat mosterdvinaigrette erbij. En voor mij staat die artisjok evenveel gelijk aan comfort food dan die chips. Het is niet voor niets dat ik ze ook in deze blogpost vermeldde. Want geloof mij, soms werk ik ‘s avonds voor de tv met veel goesting een hele artisjok naar binnen. De meeste mensen – die geen moeder hadden die artisjokken op tafel zette bij een feestje – vinden dat maar raar.

Artisjok op tapasschotel

Maar het bevestigt wel dat de associaties die we met eten maken het verschil kunnen maken tussen gezonde goestingskes en zoete zondes. En wees gerust, ik heb ook ongezonde goestingskes hoor, alleen niet zo vaak.

Het effect is vooral te vinden bij de kennismaking met nieuwe smaken en geuren. Laat het dus vooral niet na om op reis of op een feestje – wanneer je je prettig voelt – eens wat nieuwe gezonde snacks uit te proberen. Kans is groot dat je ze later nog eens bovenhaalt op een feestje.

Maar niet alleen eten waar leuke herinneringen aan plakken kan je goed doen voelen. Van gewoon heel veel groenten en fruit te eten ga je je blijkbaar ook gelukkiger voelen*. En met ‘veel’, wordt ook echt wel veel bedoeld, namelijk meer dan acht stuks fruit en/of groenten per dag, meer dus dan de vijf porties die de voedingsrichtlijnen voorschrijven. Maar vanaf die hoeveelheid is er een sterke relatie met positieve gevoelens, en dat effect blijft zo’n twee dagen merkbaar. Hoe kan dat dan? Waarschijnlijk door het positieve effect op de darmflora, die soms ook wel het ‘tweede brein’ genoemd wordt, en een sterke impact kan hebben op je humeur. Maar meer daarover een andere keer!

O ja, en dat kindje op de foto ben ik. Altijd al een genieterke geweest hé 😉

*Bronnen

  • Conditioning unfamiliar and familiar flavours to specific positive emotions. Kuenzel J, Zandstra EH, Lion R, Blanchette I, Thomas A & El-Deredy W. Food Quality and Preference 2010, 21 (8): 1105-1107.
  • Explicit and Implicit Responses to Tasting Drinks Associated with Different Tasting Experiences. Kaneko D, Hogervorst M, Toet A, Van Erp JBF, Kallen V & Brouwer AM. Sensors 2019, 19(20):4397
  • Many apples a day keep the blues away – Daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. White BA, Horwath CC & Conner TS. British Journal of Health Psychology, Published online: January 24, 2013

Wil je ook meewerken aan de wereld van morgen?

Wordt ‘inventor’ en werk samen met bedrijven, allerhande organisaties en onderzoekers zodat zij beter weten wat jullie van hen verwachten.

Published by CharlotteBoone

Creative little bunny with a background in genetic engineering. Plenty of experience with food and nutrition science, science communication and inspiring creativity in others. And a knack for photography, design and repairing stuff.