De toekomst verkennen met wat sci-fi

Tekening van een science fiction landschap

Science fiction wordt over het algemeen gezien als ‘platte entertainment’. Maar het heeft soms wel heel wat meer in zijn mars. En de creatievelingen die ervoor verantwoordelijk zijn, kunnen soms op een zeer concrete manier een mogelijk toekomstbeeld scheppen, waar bedrijven, onderzoekers, en zelfs overheden inspiratie uit kunnen halen. Over mogelijke oplossingen om uitdagingen voor de toekomst aan te gaan, om de mogelijke gevolgen van nieuwe technologieën in te schatten, of om nieuwe opportuniteiten te leren kennen.

Ik heb het hier niet over de superheldenfilms, bezoeken van buitenaardse wezens of reizen naar het verleden, dat blijft in eerste plaats vooral fantasie, maar science fiction heb je in alle soorten en maten, en op allerlei niveau’s. De meest interessante zijn de verhalen die een mogelijk toekomstbeeld scheppen, met alle mogelijke gevaren die erbij komen kijken, en zelfs oplossingen kunnen aanreiken.

Science fiction denken

In de innovatiewereld is er zelfs een brainstormtechniek op gebaseerd, zijnde het ‘science fiction denken’, waar we de rol aannemen van een schrijver of filmmaker, en een aantal mogelijke toekomstscenario’s concreet proberen voorstellen. Daarbij kunnen bepaalde aspecten ook in het extreme worden getrokken, en worden de grenzen van het onmogelijke afgetast.

Deze brainstormtechniek gaat nog een stapje verder dan ‘Design Thinking’, waar gezocht wordt naar alternatieve oplossingen voor specifieke problematieken of vragen, tot het creëren van alternatieve toekomstscenario’s, waar ook de parameters van de maatschappij mee in worden opgenomen. Waar design thinking vooral de mens centraal zet, zet science fiction thinking mens én maatschappij (wereld) centraal, en is het de bedoeling om ook verder te denken dan wat met de huidige technologieën mogelijk is.

Bij voorkeur worden de mogelijke toekomstbeelden, en de innovaties die dat toekomstbeeld bepalen of beïnvloeden, ook zo veel mogelijk gevisualiseerd of beschreven. Want hoe gedetailleerder een concept wordt gevisualiseerd, hoe realistischer het lijkt. Getriggerd om het zelf eens te proberen? Lees er hier meer over (lees zeker alle drie de delen) of bekijk deze TEDx talk!

Deze brainstormtechniek heeft wel wat weg van de ‘wat als’ techniek, met dat verschil dat er veel gedetailleerder en visueler wordt ingegaan op de toekomstbeelden én de oplossingen. Een leuke tip voor wat ‘wat als’ gedachtengangen, is de YouTube reeks ‘What if’. Een recent toegevoegde is – zeer toepasselijk – ‘what if we ran out of toilet paper’

When sci-fi became reality…

Science fiction inspireert al eeuwen onderzoek en innovatie, en heel wat concepten en toekomstbeelden die geschept zijn door fantasten, zijn intussen werkelijkheid geworden, al dan niet als een soort van self-fulfilling prophecy. Denk maar aan Jules Verne uit de 19de eeuw, die klaarblijkelijk een werkende glazen bol had liggen. Onder zijn geesteskinderen kan je de radio, helicopters, de maanlanding, hologrammen en confcalls – die vandaag wel héél erg handig blijken te zijn – rekenen. En hij was de eerste die de klimaatverandering beschreef. Maar er zijn er nog een paar leuke:

  • De schrijver Odoevsky voorspelde in 1835 de komst van de blog – een nieuwsbrief van elk gezin – in zijn boek ‘The year 4338: Petersburgian letters’. We zitten zelfs ruim 2300 jaar voor op schema!
  • Mark Twain voorspelde in 1904 de komst van het internet in het kortverhaal ‘From the London Times’
  • HG Wells’ boek ‘The world set free’ uit 1914 voorspelde de atoombom en het effect dat die zou hebben
  • In de film ‘Metropolis’ uit 1927 worden androide robots vrij accuraat in beeld gebracht
  • Isaac Asimov voorspelde de zelfrijdende auto’s in 1954 in het kortverhaal ‘Sally’
  • Om even naar voeding te kijken: Asimov voorspelde in 1964 bereide diepvriesmaaltijden in een column voor de New York Times
  • Star trek was niet de eerste, maar wel de meest accurate voorspelling van de GSM en smartwatches in 1965.
  • Stanley Kubrick toonde in 1969 in ‘2001, A space odyssey’ het eerste prototype van de iPad
  • De film ‘Minority report’ uit 2002 voorspelde heel wat tech die intussen realiteit is, waaronder ook de gepersonaliseerde advertenties
  • Zelfs de Simpsons zaten er verdacht vaak op: Groening en co voorspelden in 1994 het paardenvleesschandaal én de ellendige autocorrects, de ontdekking van het Higgs Boson in 1998, en in 2000 dat Trump president zou worden. D’oh!


Van links naar rechts: Robot in Metropolis, GSM in Star Trek, Trump president in The Simpsons

Wil je ook meewerken aan de wereld van morgen?

Wordt ‘inventor’ en werk samen met bedrijven, allerhande organisaties en onderzoekers zodat zij beter weten wat jullie van hen verwachten.

Deze blogpost is een herwerking van een artikel dat ik eerder schreef voor de Flanders’ FOOD Radar, de nieuwsbrief van het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie

Published by CharlotteBoone

Creative little bunny with a background in genetic engineering. Plenty of experience with food and nutrition science, science communication and inspiring creativity in others. And a knack for photography, design and repairing stuff.